Nazorg bij ingreep kaakchirurg

Als u bij de kaakchirurg geweest voor een operatieve ingreep in uw mond moet u op het volgende letten

Gaasje op de wond
Als bij u een gaasje op de wond is aangebracht, mag u dat na 30 minuten verwijderen. Als de wond is gehecht, heeft de kaakchirurg hiervoor hechtmateriaal gebruikt dat vanzelf binnen 14 dagen oplost. Soms is dit niet zo. In dat geval heeft de kaakchirurg u hierover geïnformeerd.

Pijnstillers
De plaatselijke verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt. Daarna kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers, de arts geeft u hiervoor een recept mee. Deze kunt u na de ingreep direct bij de apotheek ophalen. Het beste kunt u met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt. Let goed op de voorgeschreven dosering, deze mag u niet overschrijden. In de bijsluiter leest u hoeveel u maximaal per dag mag gebruiken. Als er ook een antibioticakuur is voorgeschreven, dient u deze volgens voorschrift in te nemen en af te maken. Het is verstandig om de eerste dagen geen zware lichamelijke inspanningen te verrichten, hierdoor kunnen de pijnklachten toenemen.

Eten en drinken
Als de verdoving nog niet volledig is uitgewerkt, kunt u moeilijker slikken en bestaat het risico van verbranding bij het drinken van warme dranken. Daarom mag u pas nadat de verdoving is uitgewerkt warme dranken drinken en eten. De eerste 3 tot 5 dagen na de ingreep adviseren we om zacht voedsel te eten.

Roken en alcohol
Zolang er een wond aanwezig is, is het verstandig niet te roken. Dit heeft een negatieve invloed op de wondgenezing. Het gebruik van alcohol vergroot de kans op nabloeden.

Mondhygiëne
Voor de eerste 24 uur geldt: zeker niet gaan spoelen. Het stolsel dat in de wond ontstaat kan hierdoor losraken en weer gaan bloeden. U moet wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Vanaf de tweede dag kunt u uw mond enkele keren per dag spoelen met lauw zout water (een theelepel zout op een halve liter water). Dit kan ook met chloorhexidine 0,2 % mondspoelvloeistof als u hiervoor een recept hebt gekregen.

Zwelling
Door de operatie kan uw wang of lip dik worden. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. U kunt deze zwelling verminderen door uw wang te koelen met een “icepack” (een soort gel in een plastic zak) of een met ijsklontjes gevuld plastic zakje met daaromheen een washandje. Dit heeft zin tot twee uur na de behandeling. De zwelling is het sterkst na drie tot vier dagen. Vanaf dat moment neemt de zwelling af en zal die uiteindelijk helemaal verdwijnen. Soms ontstaat er een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurt, dit is niet ernstig, u hoeft hiervoor geen contact op te nemen met het ziekenhuis. Ook adviseren wij de zon in de eerste week na de ingreep zoveel mogelijk te vermijden.

Hechtingen
De hechtingen lossen vanzelf op. De door ons aangebrachte hechtingen zijn gewoonlijk na één tot twee weken zover opgelost dat ze spontaan verdwijnen. Een enkele keer moeten wij ander hechtmateriaal gebruiken. In dat geval is met u een afspraak gemaakt voor een tweede bezoek om de hechtingen te verwijderen.